«Геть від Москви…». Микола Хвильовий – руйнівник імперських міфів (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2020)
У статті проаналізовано памфлети Миколи Хвильового, який, задекларувавши гасло «Геть від Москви», вдався до руйнування імперських міфів про культурну й мовну російську вищість. Літературна дискусія вийшла за межі суто мистецької. Памфлети митця перетворилися на політичні ідеї, у котрих було місце не тільки культурній незалежності, а й державній.
Keywords: памфлет; імперський міф; психологічна Європа; месіянізм; азійський ренесанс