Особливості наративної техніки у романі “Опальний паж» Т.Л’ерміта (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2020)
У статті розглядаються особливості наративної техніки у романі Трістана л’Ерміта «Опальний паж» (1643). Жанрова природа твору лишається невизначеною. Переплетення автобіографізму з відомими літературними моделями породжує дискусії у наукових колах. Наративна стратегія автора мало вивчена, але саме вона може прояснити художню природу твору. Автор використовує різні сфери романного пізнання дійсності, включає особистісний, індивідуальний досвід, намагаючись наблизити романний світ до реального. Поєднання елементів різних романних поетик та новації в оповідній структурі є важливим кроком в історичній перспективі розвитку жанру роману.
Keywords: романічна автобіографія; пікареска; пастораль; фабліо; бурлеск; наратив; вставна новела; роман від першої особи; естетика розмаїття