Концепт мистецтва та митця в повісті Любові Яновської «Тайна нашої принцеси» (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2017)
У статті аналізуються особливості вияву концепту мистецтва та митця в повісті «Тайна нашої Принцеси» української письменниці кінця ХІХ – початку ХХ століть Любові Олександрівни Яновської. Основна увага автора акцентується на поєднанні модерністського та народницького підходів у розкритті постаті митця та сутності й завдань мистецтва. Розглядаються такі аспекти аналізованого концепту: мистецтво як абсолютна цінність, талант та ціна його реалізації; авторка торкається гендерної проблематики, розкриває різні грані психології митця та психології творчості загалом. У статті вказано, що концепт мистецтва й митця у повісті Любові Яновської є багатоплановим та актуальним для літературного контексту її доби.
Keywords: концепт; мистецтво; реалізм; модернізм; народництво; психологізм