Діалогічна установка на читача у романі Е. Т. А. Гофмана «Життєва філософія кота Мурра» (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2015)
Стаття присвячена дослідженню авторської діалогічної установки на читача у романі Е. Т. А. Гофмана „Життєва філософія кота Мурра”. Автор стверджує: у романі є багато запитань, залишених без відповіді, але водночас відкритих, наповнених значеннями, що несуть певний сенс. Завдання читача полягає у конкретизації цих значень, в заповненні „порожніх місць”, тобто Гофман – представник ХІХ ст., але моделювання твору та читацькі інтенції, закладені ним у романі, відповідають сучасним теоріям про рецепцію.
Keywords: романтизм; роман; діалогічна установка на читача; образ читача; реальний читач