Волюнтаризація української мовної ментальності: пропозиція Донцова-публіциста (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2015)
У статті доводиться, що Дмитро Донцов своє журналістське покликання бачив у здійсненні волюнтаризації української ментальності. Недостатню репрезентацію волі в національному характері українців головний редактор «Літературно-Наукового Вістника» («Вістника») уважав його непростимою слабкістю, що прогнозує дуже сумнівне майбутнє українського етносу. Зміні пріоритетів в українській мовній ментальності підпорядкована, окрім іншого, імперативність стилю Донцова-публіциста, зокрема частотність директив, які спонукають до дії, гартують волю читачів часопису.
Keywords: Д. Донцов; «Літературно-Науковий Вістник» («Вістник»); українська мовна ментальність; волюнтаризація