Лаконічний портрет у мемуарному та біографічному текстах як складова ескізного опису зовнішності героя (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2015)
У документальному творі лаконічний портрет є складовою ескізного опису зовнішності реальної історичної особистості, тому що на короткому текстовому просторі лише за рахунок стислого вираження думки автор не має можливості для створення повноцінного портрету. Проте і в такому випадку проглядається певна, хоча й редукована типізація та індивідуалізація героя через розкриття окремих деталей зовнішності (обличчя, вбрання, пози, жестів, погляду), манери поведінки, динаміки мовлення, етнічної та соціальної приналежності, статі.
Keywords: документалістика; мемуари; біографія; лаконічний портрет