Василь Гоголь-Яновський біля джерел серйозної української комедії (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2015)
У статті йдеться про театральну і драматургічну діяльність Василя Гоголя-Яновського – керівника домашнього театру Д. Трощинського на Полтавщині. Наголошується на тому, що, створивши на початку ХІХ століття свої п’єси «Простак» і «Собака-вівця», драматург став зачинателем серйозної української комедії.
Keywords: домашній театр; комедія; українська мова; соціальний мотив; «Москаль-чарівник»