Мотиви смерті у художній структурі новел М. Хвильового (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2014)
У статті проведено художній аналіз новел М. Хвильового. Головні герої перебувають у неіснуючому світі революції, який водночас є «країною мрій» і «країною вибухів». Автор наділяє центральних персонажів «конфліктогенним» соціальним статусом, звертає увагу на вагомі складові екзистенційної суперечності між прагненням до самореалізації та відсутністю перспективи. На початку 20-х років вони переживають розчарування й депресію через неможливість знайти застосування своїм потенційним можливостям. Передусім, виокремлено проблематику: за втрат упевненості у світлому майбутті настроєва чи подієва смерть – невідворотний результат.
Keywords: «конфліктогенний» соціальний статус; екзистенційний вибір