Синтез жанрових домінант робінзонади та роману виховання у книзі Я. Мартела «Life of Pi» (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2018)
У статті запропонований аналіз рис робінзонади та роману виховання у книзі сучасного канадського прозаїка Янна Мартеля «Life of Pi» (2001). На матеріалі тексту твору розкриваються особливості функціонування, з одного боку, мотивів ізоляції, острову, виживання, боротьби природних та цивілізаційних основ у людській свідомості, з іншого – мотивів дорослішання й формування соціальної моделі поведінки. Вказано на роль релігійних ідей у світосприйнятті героя. Акцентується змістовна єдність домінант двох класичних жанрів у романі.
Keywords: робінзонада; роман виховання; корабельна аварія; ізоляція; тварина; острів; виживання; дорослішання; релігія