Антиномика как форма атеизма в «Братьях Карамазовых» Ф. М. Достоевского (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2018)
У даній статті осмислюється складна філософська проблема – проблема антиномії, яка пов’язана з діалектичністю процесу пізнання. У творах Ф. М. Достоєвського присутня антиноміка, проте вона не є визначальним творчим принципом письменника. У романі «Брати Карамазови» розглядається антиномічна думка Івана Карамазова про неприйняття світу божого, але прийняття Творця. Однак, не приймаючи світу божого, людина вже не приймає і Бога, хоча може стверджувати зворотне. Цей поділ призводить в результаті до атеїзму, до богоборства та духовної загибелі героя.
Keywords: діалектика; антиноміка; цілокупність; мислення; роман; трагедія