Прием смысловой ловушки как авторская стратегия постмодернистского романа (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2019)
У статті досліджуються особливості авторської стратегії в просторі тексту сучасного роману, зокрема, виявлений прийом «смислової пастки». Наводяться приклади використання такої стратегії в різних варіантах в сучасних романах: від прямої вказівки на пастку до перекидання логічних висновків за допомогою лабіринту, протиріччя в фіналі та ін. Показано, що завдяки сучасному розумінню тексту як гіперпростору, сповненого літературних двозначностей і головоломок, прогалини, умовчання, недомовленість і особливо прийом «смислової пастки» форсують процес смислотворення в читацькому сприйнятті.
Keywords: роман; текст; авторська стратегія; прийом смислової пастки