Етнокультурнi образи екзотичних країн у лiтературi для дiтей та юнацтва письменникiв української дiаспори ХХ столiття (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2019)
У статті розглядаються твори для дітей та юнацтва письменників української діаспори про Австралію, Бразилію та Нову Гвінею. Наголошується, що в цих творах втілено образно-національне мислення українських митців, які відкривали юному читачу екзотичні картини. Етнокультурні образи Австралії, Бразилії та Нової Гвінеї представлені у творчості для дітей та юнацтва кількома типами: образами-пейзажами екзотичних дивоглядів; образами, що розкривають певні небезпеки; образами корінного населення – папуасів та індіанців, звичаї яких зображуються у творах. Осмислення інокультур відбувалося через тлумаченні певних проблем, пов’язаних із власне українським досвідом.
Keywords: дитяча література; українська діаспора; етнокультурні образи