Художня репрезентацiя концепту«вiдступник» у лiтературнiй творчостi Олександра Довженка (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2019)
У статті здійснюється системний аналіз художніх форм реалізації концепту «відступник» як важливого чинника формування ідейно-тематичного діапазону літературної творчості О. Довженка, досліджується своєрідність його інтерпретації в оповіданнях, кіноповістях, драматичних творах митця, його творчі зв’язки з творчою спадщиною М. Гоголя. Акцентується на тому, що всупереч офіційній комуністичній ідеології однією з провідних у літературному доробку письменника є думка про важливість вивчення співвітчизниками історії свого народу як невичерпного джерела виховання національної самосвідомості й патріотизму.
Keywords: О. Довженко; концепт; відступник; патріотизм; зрадництво