ЕКОЛОГО-АГРОНОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ВРОЖАЙНОСТІ ТА ЯКОСТІ СУЧАСНИХ СОРТІВ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31812/eco-bulletin-krd.v5i0.4359

Ключові слова:

озима пшениця; врожайність; сорт;  якість зерна

Анотація

В наш час використання локальних генетичних ресурсів та відновлення високого рівня генетичного різноманіття і використання адаптивного потенціалу місцевих генотипів. Так як таки генотипи більш пристосовані до локальних екологічних умов зростання. Все це актуалізує наші дослідження. Мета публікації – в умовах північного Степу України проаналізувати мінливість основних параметрів врожайності та якості зерна, межі адаптивності існуючого матеріалу, а також прояв в комплексі господарсько-цінних ознак для 14 сучасних сортів пшениці м'якої озимої.

Дослідження проведено упродовж 2017-2019 років в умовах Навчально-наукового центру Дніпровського державного аграрно-економічного університету. З використання класичних методик виконано визначення в польових умовах врожайності та параметрів її структури, лабораторний аналіз показників седиментації, вмісту білка та клейковини. Отримано дані щодо можливості формування високої врожайності в наших умовах при наявності не лише високої ваги зерна з колосу та маси тисячі зерен, але й без перевищення стандарту за цими показниками. Також отримано зерно високої якості (достатній вміст білку та клейковини) як при підвищенні врожайності так і підвищення врожайності та якості зерна в порівнянні зі стандартом разом. Встановлено, що в екологічних умовах Північного степу України за комплексом ознак якості зерна та врожайності самим перспективним слід вважати сорт АС Маккінон, а також варто використовувати сорти Носівчанка, Овідій, Мілена, що здатні формувати врожайність вищу за стандарт при збережені якості зерна на його рівні. З метою поліпшення якості зерна при одночасному збережені врожайних показників на рівні стандарту перспективними є сорти Панна та Акорд. Провідними еколого-агрономічними особливостями цих сортів, є те що їх висока зернова врожайність формується перш за все за рахунок маси тисячі зерна та зерна з головного колосу, параметрів кількість продуктивних стебел з метру квадратного та маси зерна з метру квадратного метру.

Набули подальшого розвитку уявлення щодо можливостей формування основних агрономічно-цінних ознак. Виявлено нові цінні донори цих ознак для селекційних досліджень.

 

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Біографії авторів

  • автор Микола М. Назаренко, афіліація , Дніпровський державний аграрно-економічний університет, м. Дніпро, Україна

    доцент кафедри селекції і насінництва,

    доктор сільськогосподарських наук, доцент

  • автор Владислав І. Горщар, афіліація , Дніпровський державний аграрно-економічний університет, м. Дніпро, Україна

    доцент кафедри рослинництва,

    заступник декана агрономічного факультету з навчальної роботи

    кандидат сільськогосподарських наук, доцент

  • автор Олександр О. Іжболдін, афіліація , Дніпровський державний аграрно-економічний університет, м. Дніпро, Україна

    старший викладач кафедри рослинництва,

    заступник декана агрономічного факультету з наукової роботи 

  • автор Олена А. Лихолат, афіліація , Університет митної справи та фінансів, м. Дніпро, Україна

    професор кафедри готельно-ресторанної справи та товарознавства,

    доктор біологічних наук, професор

  • автор Олена М. Колінько, афіліація , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

    магістрант кафедри фізіології та інтродукції рослин

Завантаження

Опубліковано

2020-06-26

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ПРИКЛАДНОЇ ЕКОЛОГІЇ ПРОМИСЛОВИХ РЕГІОНІВ

Як цитувати

ЕКОЛОГО-АГРОНОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ВРОЖАЙНОСТІ ТА ЯКОСТІ СУЧАСНИХ СОРТІВ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ. (2020). Екологічний вісник Криворіжжя, 5, 127-140. https://doi.org/10.31812/eco-bulletin-krd.v5i0.4359

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають