Таксономічний аналіз отруйних рослин родини айстрові Криворіжжя

Автор(и)

  • К.Д Богданова Криворізький педагогічний інститут ДВНЗ «КНУ»
  • Я.В. Маленко Криворізький педагогічний інститут ДВНЗ «КНУ»

DOI:

https://doi.org/10.31812/ecobulletinkrd.v1i0.6332

Анотація

Дослідження рослинного світу завжди було однією з важливіших складових діяльності людини. Рослини утворюють основну частину біомаси планети. Вони забезпечують кругообіг речовин в природі, підтримують природний баланс вуглекислого газу, є постачальником кисню, слугують джерелом формування живої речовини та харчування людини і тварин, різнопланово використовуються в промисловості, декоративному оформленні середовища існування. Історія людства пов’язана з багатобічним вивченням властивостей представників рослинного світу, виявленням та багатоспрямованим застосуванням їх різноманітних властивостей. Первісна людина, добуваючи собі їжу та спостерігаючи за безпомилковим інстинктом тварин, дізнавалася не тільки про корисні властивості рослин, а й про такі, що можуть викликати інтоксикацію, тяжкі ураження системи органів і загибель загалом. У вивченні отруйних рослин традиційно виділяють три етапи: донауковий етап, науковий етап та етап створення фармацевтичної промисловості. Тривалі дослідження та досвід дозволяють стверджувати, що отруйність залежить від вмісту в рослинному організмі речовин, що належить до різних класів хімічних сполук ( алкалоїдів, глікозидів, органічних кислот, ліпідів, сапонінів тощо). Як і у давні часи, так й натепер, знання про отруйні рослини не втрачають актуальності, оскільки дозволяють не тільки уникати інтоксикації та інших негативних впливів на організм певних речовин рослин, а й ефективно використовувати їх, насамперед, у фармакології в процесі створення різноманітних лікарських препаратів, протиотрут.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Metrics

Metrics Loading ...
Abstract views: 63 / PDF downloads: 26

Біографії авторів

К.Д Богданова, Криворізький педагогічний інститут ДВНЗ «КНУ»

студентка природничого факультету

Я.В. Маленко, Криворізький педагогічний інститут ДВНЗ «КНУ»

доцент кафедри ботаніки та екології, кандидат біологічних

Посилання

Кучеревський В.В. Анотований список урбанофлори Кривого Рогу/ В.В. Кучеревський, Г.Н. Шоль. - Кривий Ріг: І.В.І, 2003. - 52 с.

Тарасов В.В. Флора Дніпропетровської та Запорізької областей. Судинні рослини / В.В. Тарасов. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. - 276 с.

Downloads

Опубліковано

2015-12-14

Як цитувати

Богданова, К. ., & Маленко, Я. . (2015). Таксономічний аналіз отруйних рослин родини айстрові Криворіжжя. Екологічний вісник Криворіжжя, 1, 65–66. https://doi.org/10.31812/ecobulletinkrd.v1i0.6332

Номер

Розділ

ПРАКТИЧНА ЕКОЛОГІЯ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>