Філософський діапазон афоризмів у психологічній розвідці Марії Матіос «Щоденник страченої»

Автор(и)

  • Жанна Василівна Колоїз Криворізький державний педагогічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31812/filstd.v12i0.331

Ключові слова:

афоризм, афористичне висловлення, судження, психологічна розвідка, семантичне наповнення

Анотація

У статті йдеться про лінгвокреативний потенціал Марії Матіос, її здібності щодо продукування конструкцій, які з часом можуть (а деякі й уже змогли) відірватися від первинних контекстів і використовуватися як готові, відтворюватися за потреби в готовому вигляді в тій чи тій ситуації спілкування. Основний акцент зроблено на афоризмах, які ілюструють широкий філософський діапазон, виступають засобом світоглядних рефлексій, очевидно, не тільки головної героїні психологічної розвідки «Щоденник страченої». Авторські судження сфокусовано в художньо-семантичну площину  поняттєвої сфери «буття», представлену ядерними та периферійними поняттями – «життя», «смерть», «людина», «жінка», «чоловік», «любов» і т. ін.

Досліджено семантико-психологічне навантаження афористичних висловлень, що рельєфно відбивають індивідуально-авторське розуміння людської сутності загалом і жіночої зокрема, зосереджують увагу на особливостях вербалізації уявлень про сучасний світ і місце жінки в ньому,  образно актуалізують поняття «екзистенція», виокремлюючи передусім  жіночу екзистенцію.

Metrics

Metrics Loading ...
Abstract views: 225 / PDF downloads: 173

Біографія автора

Жанна Василівна Колоїз, Криворізький державний педагогічний університет

доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української мови

Downloads

Опубліковано

2015-05-05

Як цитувати

Колоїз, Ж. В. (2015). Філософський діапазон афоризмів у психологічній розвідці Марії Матіос «Щоденник страченої». Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 12, 150–161. https://doi.org/10.31812/filstd.v12i0.331

Номер

Розділ

Лінгвістика і поетика тексту

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>