The problem of odor research in the scientific literature

Authors

  • Інна Євгенівна Іншакова Kryvyi Rih State Pedagogical University

DOI:

https://doi.org/10.31812/filstd.v15i0.164

Keywords:

odor perception, sensing, smell, flavor vocabulary odorativity component

Abstract

Different perceptions definition explains the diversity of approaches and specific industry that it is considering. Problems of perception actively investigated physiologists, psychologists, philosophers. Aroma in European culture analyzed in the works of cultural history, aesthetics, linguistics, literature. Odor is the subject of a number of research disciplines: philosophy anthroponymy, philosophy, culture, education, psychology, psychophysics, medical practice. Scientists investigating the phenomenon as a cultural flavor component odoratyvnoho segment of the world, forms its sensory representation peculiarities of perception and information odoratyvnoyi in European culture, science and philosophy.

The authors consider the whole system of perception and of particular relevance to smell like a promising direction and interpret flavor not only as an aesthetic phenomenon, but as a «spiritual» segment of the culture of the nation. The matter well represented in a number of scientific studies in the field of linguistics, art. Uzayemopronyknennya explains different types of art practice synestetychnoho use the vocabulary of the senses. This helps in the interpretation of olfactory marks, recognizing odoratyvnyh meaning that enriches human understanding of the world. Smell – a particular property of this or that reality is reflected in modern minds through the olfactory sensations. His influence, a variety of experiences reflected in the language. In the scientific literature odor understood as a feeling that arises during the odorous substances to the receptors of the mucous membrane of the nasal cavity. Characteristic odor usually served by a substance that causes this feeling.

Metrics

Metrics Loading ...
Abstract views: 186 / PDF downloads: 279

Author Biography

Інна Євгенівна Іншакова, Kryvyi Rih State Pedagogical University

кандидат філологічних наук, викладач кафедри дошкільної освіти

References

Дятчук В. Семантична структура і функціонування лексики української літературної мови / В. Дятчук, Л. Пустовіт. –К.: Науковадумка, 1983. –156с.

Корчова-Тюріна С. Проблема маргінальних форм в європейській культурній сенсориці : дис. ... канд. філос. наук / С. Корчова-Тюріна –Харків, 2001. –223с.

Корчова-Тюріна С. Проблема маргінальних форм в європейській культурній сенсориці : автореф. дис. ...канд. філос. наук [Електронний ресурс] / С. Корчова-Тюріна. –Харків, 2001. –Режим доступу : http://disser.com.ua/contents/8267.html

Павлова Н. С. Лексика с семой «запах» в языке, речи и тексте : дис. ... канд. филол. наук / Н. С. Павлова. –Екатеринбург, 2006. –210 с.

Риндисбахер Х. От запаха к слову : моделирование значений в романе Патрика Зюскинда «Парфюмер»; пер. Я. Токаревой / Х. Риндисбахер // Ароматы и запахи в культуре. Кн. 2 / Сост. О. Вайнштейн. –М.: Новое лит.обозрение, 2003. –С.583–611.

Published

2016-12-20

How to Cite

Іншакова, І. Є. (2016). The problem of odor research in the scientific literature. Philological Studies: The Scientific Publication of Kryvyi Rih State Pedagogical University, 15, 42–48. https://doi.org/10.31812/filstd.v15i0.164

Issue

Section

Structure and semantics of linguistic units

Most read articles by the same author(s)