Густативний код збірки оповідань Н. Гук «Книга історій та рецептів смачного настрою»

Автор(и)

  • Світлана Іванівна Ковпік Криворізький державний педагогічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31812/world_lit.v10i0.1035

Анотація

У статті з точки зору поетики густативів розкодовано сутність смислів і надсмислів, котрі закладені у процесах приготування й подавання деяких страв, з метою створення приємного настрою, вирішення складних життєвих проблем, подолання родинних конфліктів тощо. Помічено, що Н. Гук використала практично всі прийоми передачі густативних якостей страв: від контекстуальних переліків та констатації до створення складних інтертекстуальних ситуацій. А в кількох оповіданнях їй вдалося створити ще й надзвичайно ефектні художні моделі та образи, як процесів приготування і споживання страв, довершені художні образи процесів, так і способів харчування представників різних національностей. Відзначимо, що у більшості оповідань Н. Гук для позначення процесів колективного вживання їжі використовує лексему «трапеза» та дієслово «трапезувати». Письменниця пропонує читачеві, напрочуд, багатофункціональні рецепти страв, більшість назв оповідань книги містять «глютонічні топоси». Н. Гук з допомогою художніх засобів спробувала передати багату палітру ароматів страв, котрі готують її героїні. А тому процес прочитання «Книги історій та рецептів смачного настрою» виконує одну із важливих функцій – збудження апетиту реципієнта.

##plugins.generic.paperbuzz.metrics##

##plugins.generic.paperbuzz.sourceName.pdf##
172
Jan 2018Jul 2018Jan 2019Jul 2019Jan 2020Jul 2020Jan 2021Jul 2021Jan 2022Jul 2022Jan 2023Jul 2023Jan 2024Jul 2024Jan 2025Jul 2025Jan 202615
|
Abstract views: 368 / PDF downloads: 172

Біографія автора

Світлана Іванівна Ковпік, Криворізький державний педагогічний університет

доктор філологічних наук, професор кафедри української та світової літератур

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-22

Як цитувати

Ковпік, С. І. (2017). Густативний код збірки оповідань Н. Гук «Книга історій та рецептів смачного настрою». Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 10, 113–130. https://doi.org/10.31812/world_lit.v10i0.1035

Номер

Розділ

Ментальність літератур світу

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>