Лінгвокультурна специфіка найменувань їжі в текстах сучасної жіночої мандрівної прози
DOI:
https://doi.org/10.31812/filstd.v20i0.3699Ключові слова:
найменування їжі, гастрономічна картина світу, ксенонім, культуронім, сучасна українська жіноча проза, мандрівна прозаАнотація
У статті досліджено власне українські й іншокультурні назви їжі на матеріалі текстів української сучасної жіночої мандрівної прози. Зокрема акцентовано на взаємозв’язку культуронімів з гастрономічною картиною світу. З’ясовано лінгвокультурні параметри найменувань їжі, виявлено запозичену та національно-специфічну лексику (установлено джерела поповнення концептосфери “Їжа”). Окреслено низку факторів, які безпосередньо впливають на лінгвокультурні особливості найменувань, пов’язаних із продуктами харчування.
Metrics
Посилання
Гашимов Э.А. Структурно-семантические и прагматические характеристики английского лингвокультурного кода (на материале лексико-фразеологического поля “Продукты питания”) : автореф. дис. ... канд. филол. наук :10.02.04. Самара, 2005. 31с.
Кабакчи В.В. Введение в интерлингвокультурологию. Язык и межкультурная коммуникация: материалы ІІ Международной науч.-практ. конференции. Великий Новгород, 2011. Т.1. С.11−19.
Масляєва І.В. Назви страв у сучасному художньому мовленні : структурно-семантичний та функціонально-стилістичний аспекти : дис. ... магістр філол. наук. Кривий Ріг, 2018. 100с.
Моштаг Є.С. Стилістично-дискурсивна характеристика сучасної жіночої мандрівної прози : автореф. дис. ... канд. філол. наук : 10.02.01. Харків, 2017. 20с.
Словник української мови : в 11-и томах. URL: http://ukrlit.org/slovnyk/slovnyk_ukrainskoi_movy_v_11_tomakh
Уорф Б.Л. Отношение норм поведения и мышления к языку. История языкознания XIX и XX веков в очерках и извлечениях. Москва, 1960. Ч.ІІ. С.24–98.