Характеристичні функції густативної лексики в російській прозі ХІХ століття
DOI:
https://doi.org/10.31812/filstd.v13i0.282Ключові слова:
густативи, функції, харчосмаковий кодАнотація
Статтю присвячено аналізу густативної лексики в російській прозі ХІХ ст. з позиції її характеристичних функцій. Авторка статті помітила, що функції густативних процесів такі: кулінарно-гастрономічне інформування, етикетно-звичаєве, легке іронізування над способами споживання страв; естетичні – підкреслювання ольфатично-густативних якостей страв, виховні – висміювання потворної жадібності окремих персонажів тощо, але найважливішими з них є характеро- та образотворення.
Metrics
Посилання
Гоголь М. Повести. Пьесы. Мертвые души / М. Гоголь ; вступ. статья и примечания Ю. Манна. –М. : Изд-во «Худ. л-ра», 1975. –653 с.
Гончаров И. Обломов : [роман] / И. Гончаров. –М. : Дрофа, 2006. –605 с.
Олгоф Ф. Їжа і філософія : їжте, пийте і будьте щасливі / Ф. Олгоф. –К. : Темпора, 2011. –346 с.
Похлебкин В. Из истории русской кулинарной культуры / В. Похлебкин. –М. : Центрополитграф, 2009. –452 с.
Прихотник, указывающий способы иметь наилучший стол. –СПб, 1809.
Русская романтическая повесть писателей 20-40-х г. ХІХ в. ; состав. В. Сахаров. –М. : Пресса, 1992. –464 с.
Русская проза второй половины ХІХ в. –М. : Дрофа, 2003. –480 с.
Старицький М. Твори: у 6-и т. / М. Старицький. –Т. 6. : Оповідання. Статті. Автобіографічні твори. Вибрані листи. –К. : Дніпро, 1990. –830 с.
Тургенев И. Записки охотника. Отцы и дети / И. Тургенев ; пред. и коммент. В. И. Коровина. –М. : Дет. л-ры, 1981. –735 с.
Чехов А. Рассказы. Повести. Пьесы / А. Чехов. –М. : Изд-во «Худ. л-ра», 1974. –750 с.
Энциклопедия русской кухни / [сост. М. С. Зимин]. –СПб. : ООО «Диамант», «РЕСПЕКС», 2002. –480 с.