Features of the functioning of glutonic names in a female novel by Larisa Denisenko “Cinnamon coffee taste”
DOI:
https://doi.org/10.31812/filstd.v19i0.2323Keywords:
glutonic discourse, glutonium, glutonia, names of dishesAbstract
The article deals with the process of studying of glutonic names that represent the features of the glutonic discourse which there is an object of interest of scholars not only from the point of view of linguistics and its individual areas, such as: linguoculture, linguistics, linguistic and semiotics, but also cultural studies, sociology and literary studies.
The article investigates the multi-aspect phenomenon of glutonium, reveals the meaning of the concept of “glutonium”, outlines the structural-semantic and lingvo-cultural features of the glutonic names represented in the novel by Larisa Denisenko “Cinnamon coffee taste”. The peculiarities of the functioning of the nuclear and peripheral zone of glutoniums were established, it was found that one-component and multi-component names differ in their composition and origin, and in the basis of differential motivational features. The main types of multicomponent nomines are identified and described, most of which are two-component noun-adjective phrases.
The results of the investigation showed that glutoniums are one of the leading and prominent themes of national linguistics, since they represent the so-called “eatable panorama” of artistic Ukrainian literature of the XXI century, whose texts are not yet sufficiently studied from the point of view of glutonic discourse.
Metrics
References
Боваева Г.М. Лингвокультурная специфика этнических пищевых предпочтений : на материале глюттонических номинаций калмыцко-, русско-и немецкоязычных этносов : автореф. дис. ... канд. филол. наук. : 10.02.20. Элиста, 2012.24с.
Гашимов Э.А. Структурно-семантические и прагматические характеристики английского лингвокультурного кода (на материале лексико-фразеологического поля “Продукты питания”) : автореф. дисс. ... канд. филол. наук :10.02.04. Самара, 2005.31с.
Іншакова І.О., Стахова К.Ю. Структурно-семантичні особливості лексики на позначення страв українського народу в кулінарних книгах. Філологічні студії : Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету.Кривий Ріг : ФОП Маринченко С. В., 2018.Вип.17. С.33−44.
Ковпік С.І. Поетика густативів (на матеріалі сучасної української прози): монографія. Київ : “НВП Інтерсервіс”, 2018. 150с.
Масляєва І.В. Назви страв у сучасному художньому мовленні : структурно-семантичний та функціонально-стилістичний аспекти : дис. ... магістер філол. наук : 10.02.01. Кривий Ріг, 2018. 100с.
Ніколенко В.В. Гастрономічні детермінанти суспільного життя : соціологічний вимір : дис. ... д-ра соціол. наук : 22.00.04. Дніпропетровськ, 2015. 407с.
Олянич А.В. Презентационная теория дискурса : монография. Волгоград : Парадигма, 2004. 507с.
Остроушко О.А. Структурні типи назв страв у “Практичній кухні”. Філологічні студії : Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету.Кривий Ріг : ФОП Маринченко С. В., 2017.Вип.16. С.399−412.
Плюта О.П. “Гастрономічна культура” і “національна кухня” як поняття гуманітарних досліджень їжі.YoungScientist. 2017. No 7 (47). С.159–163.URL: molodyvcheny.in.ua/files/journal/2017/7/36.pdf (дата звернення: 11.02.2019).
Руденко С.М. Лінгвістичні знаки-кваліфікативи у складі глютонічного дискурсу. Мова і культура : Науковий журнал Київського національного університету імені Тараса Шевченка.Київ, 2008. Вип.10.Т.Х. (110). С.30−38.
Рябова Л. Русская и чешская цибонимия в лингвокультурологическом аспекте : дисс. ... магистер філол. наук. (славянская филол.). Тарту, 2005. 240с.
Тазбулатова Г. К. Лингвокульторологическое поле “Restaurant food”(на материале англоязычных текстов меню) : дис. ...магистр филол. наук : 6М020500. Павлодар, 2011. 100с.
Ундрицова М.В. Глюттонический дискурс:лингвокультурологические,когнитивно-прагматические и переводческие аспекты (на материале русского, английского, французского и греческого языков) : дис. ... канд. филол. наук : 10.02.20. Москва, 2015. 204с.
Федорова К.М. Лингвокультурная специфика глюттонического дискурса (на примере рецептов корейской и якутской кухни) : автореф. ... магистр филол.наук : 45.04.01. Якутск, 2017. 20с.