Ключові аспекти кількісної семантики в текстах сучасних кулінарних рецептів

Автор(и)

  • Оксана Остроушко https://orcid.org/0000-0002-5329-8387,Криворізький державний педагогічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31812/filstd.v21i.4764

Ключові слова:

кулінарний рецепт, семантика, кількість

Анотація

У статті розглянуто основні аспекти вияву кількісної семантики в. українсько-, англійсько- та російськомовних текстах кулінарних рецептів, описано засоби вираження кількісності. Акцентовано на кількісних відношеннях, які виявляються в різних смислових площинах. З’ясовано, що: 1) у текстах кулінарних рецептів екпліковано значення означеної та приблизної кількості; 2) основними засобами вираження кількісності виступають числівниково-іменникові словосполучення; 3) типовим є уживання лексем зі значенням “одиниця виміру”; 4) засоби та способи вираження кількісності засвідчують національно-культурну специфіку.

Metrics

Metrics Loading ...
Abstract views: 163 / PDF downloads: 170

Біографія автора

Оксана Остроушко, https://orcid.org/0000-0002-5329-8387,Криворізький державний педагогічний університет

кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Криворізького державного педагогічного університету

Посилання

Baranova S. V. “Filosofiia” kilkisno-yakisnykh vidnoshen. Filolohichni traktaty. 2012. T. 4. N 2. S. 5–10.

Derzhavetska I. O. Hliutonichnyi dyskurs: leksykohrafichnyi aspekt. Odeskyi linhvistychnyi visnyk. 2014. Vyp. 4. S. 69–72.

Dolhusheva O. V. Modyfikatsiia zhanru “kulinarnyi retsept” u romani I. Edvardz-Dzhounz “Tuscany for beginners”. Naukovi zapysky Tsentralnoukrainskoho derzhavnoho pedahohichnoho universytetu imeni Volodymyra Vynnychenka. 2019. Vyp. 175. S. 447–457.

Koltsova Yu. Onlain-dyskurs yak novitnii typ dyskursu. Aktualni pytannia humanitarnykh nauk. 2019. Vyp. 24, T. 1. S. 108–113. DOI: https://doi.org/10.24919/2308-4863.1/24.176764

Melekh H. B. Suchasnyi stan doslidzhennia fakhovoi movy kulinarii. Naukovyi visnyk Chernivetskoho universytetu : Hermanska filolohiia. 2014. Vyp. 692–693. S. 91–94.

Olianych A. V. Hastronomycheskyi dyskurs. Dyskurs-Py. Эntsyklopedyia “Dyskursolohyia”. 2015. N 2 (19). S. 157–160.

Ostroushko O. A. Semantyka miry i kilkosti v tekstakh suchasnykh kulinarnykh retseptiv. Materialy dopovidei, pryurochenykh 90-richchiu Kryvorizkoho derzhavnoho pedahohichnoho universytetu. Kryvyi Rih, 2020. S. 116–121.

Shabi S. V. Heneza katehorii kilkosti v linhvo-filosofskomu aspekti Linhvistychni doslidzhennia. 2012. Vyp. 33. S. 140–146.

Burton, Katelyn Leigh. “You Are What You Eat: Investigating Food Discourse and Digitally-Mediated Identities” (2016). Open Access Dissertations. Paper 432. URL : http://digitalcommons.uri.edu/oa_diss/432

Cookbook : Cup. URL : https://en.wikibooks.org/wiki/Cookbook:Cup

Culinary Linguistics. The chef’s special / Edited by Cornelia Gerhardt, Maximiliane Frobenius and Susanne Ley. John Benjamins Publishing Company Amsterdam/Philadelphia, 2013. 347 p.

Downloads

Опубліковано

2022-04-08

Як цитувати

Остроушко, О. . (2022). Ключові аспекти кількісної семантики в текстах сучасних кулінарних рецептів. Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 21, 197–206. https://doi.org/10.31812/filstd.v21i.4764

Номер

Розділ

Лінгвістика і поетика тексту