Структурні типи назв страв у «Практичній кухні» Ольги Франко

Автор(и)

  • Оксана Андріївна Остроушко Криворізький державний педагогічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31812/filstd.v16i0.128

Ключові слова:

гастрономічний дискурс, кулінарна книга, назва страви, складене найменування, словосполучення

Анотація

У статті проаналізовано більше 1000 найменувань страв із кулінарної книги Ольги Франко «Практична кухня». З’ясовано, що однослівні найменування (близько 14 %) засвідчують типові для української мови способи утворення назв страв та семантичні зміни, що при цьому відбуваються; наведено приклади суфіксальних дериватів, назв, утворених лексико-семантичним способом та шляхом запозичення.

Визначено та описано основні типи складених найменувань страв, більшість із яких становлять двоскладні словосполучення (більше ніж 68 %). Типовими для них є структури з головним іменниковим компонентом та залежним прикметником (дієприкметником) чи іменниково-прийменниковим сполученням. Залежні компоненти у своїй більшості вказують на необхідні інгредієнти страви або способи кулінарної обробки продуктів. Водночас назви не містять надмірної деталізації. Описано способи подальшого ускладнення базових структур та утворення на їх основі три-, чотири- та п’ятикомпонентних назв страв. У проаналізованих назвах страв засвідчено майже повну відсутність образних найменувань і таких, що містять яскраво виражену оцінку.

Metrics

Metrics Loading ...
Abstract views: 163 / PDF downloads: 165

Біографія автора

Оксана Андріївна Остроушко, Криворізький державний педагогічний університет

кандидат філологічних наук, доцент,  перший проректор

Посилання

Козирєва З. Г. Українська когнітосфера «їжа» як предмет лінгвістичного дослідження / З. Г. Козирєва // Науковий вісник кафедри ЮНЕСКО КНЛУ. Серія «Філологія. Педагогіка. Психологія». –2014. –Вип.29. –С.48–55.

Ніколенко В. В. Гастрономічні детермінанти суспільного життя : соціологічний вимір : дис. ... д. соціол. наук / В. В. Ніколенко. –Дніпропетровськ, 2015. –441с.

Устинова Н. А. Пищевой код как символизация пищевой традиции (на материале говоров Среднего Приобья) / Н. А. Устинова // Вестник Томского гос. ун-та. –2010. –No333. –С.28–31.

Цегельник А. О. Формування культури харчування: до історіографії проблеми / А. О. Цегельник // Питання культурології. –2013. –No 29. –С.146–152.

Чередникова Е. А. Аксиологические характеристики гастрономического дискурса / Е. А. Чередникова. –Вестник Московского гос. обл. ун-та. Серия «Лингвистика». –2011. –No5. –С.78–82.

Яхно О. Н. Полезные книги о вкусной пище: традиция ХІХ в. и советсткий эталон питания / О.Н.Яхно // Вестник РУДН. Серия «История России». –2007. –No3. –С.48–54.

Яценко С. А. Традиційна народна їжа як предмет етнографічного дослідження / С. А. Яценко // Вісник Житомирського держ. ун-ту ім. І. Франка. –2006. –Вип.28. –С.233–236.

Hanke R. Mass Media and Lifestyle Differentiation: An Analysis of the Public Discourse About Food [Електронний ресурс] / R. Hanke // Communication. –1989. –Vol.10. –P.221–239. –Режим доступу: http://bhanke.apps01.yorku.ca/wpcontent/uploads/2016/07/hanke1989a.pdf

Wishart A. Recipes for Reading Culinary Heritage : Flora Pell and Her Cookery Book [Електронний ресурс] / A. Wishart, A. Wessell. –Режим доступу : http://recollections.nma.gov.au/issues/vol_5_no_1/papers/recipes_for_reading_culinary_heritage

Downloads

Опубліковано

2017-10-27

Як цитувати

Остроушко, О. А. (2017). Структурні типи назв страв у «Практичній кухні» Ольги Франко. Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 16, 399–412. https://doi.org/10.31812/filstd.v16i0.128

Номер

Розділ

Лінгвістика і поетика тексту

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають